Op zaterdag 3 november 2012 heeft de Almeerse reddingseenheid ALM018 - onderdeel van de nationale rampenvloot - deelgenomen aan de oefening "LEK" op en langs de oevers van de Lek in de omgeving van IJsselstein/ Vianen.
Zie ook: RTV Utrecht: Tientallen hulpverleners oefenen op de Lek
BRON: http://www.reddingsbrigade.nl/home/1467
Goed verlopen oefening "LEK"
Zaterdag 3 november vond op verschillende locaties langs de Lek de landelijke rampenoefening van Reddingsbrigade Nederland plaats. 25 reddingsbrigades afkomstig uit verschillende delen van Nederland werden op de proef gesteld in de door Reddingsbrigade IJsselstein, gastheer en van deze oefening, zeer realischtisch opgezette rampscenario's.
Verdeeld in 5 reddingsgroepen volgden de deelnemers in een estafettevorm het programma. Bij het eerste scenario lag een slachtoffer in de waterlijn van het opkomende water bekneld onder een aanhanger, echter tegelijkertijd ging het mis bij een BBQ-feest waar de slachtoffers ook de aandacht van hulpverleners opeisten. Inventief handelen, overzicht behouden, keuzes maken en de eigen veiligheid in de gaten houden waren de belangrijkste punten van deze oefening.
Het tweede scenario stond in het teken van een multidisciplinaire samenwerking met de brandweer en het evacueren van slachtoffers. De reddingsgroep moest op een slimme en snelle manier de brandweer ondersteunen in het overvaren van het benodigde blusmateriaal om de brand in de jachthaven te blussen, maar tegelijkertijd moesten ook de slachtoffers worden behandeld en geëvacueerd.
Teamwork en verkenning van onbekend gebied stonden centraal bij rampscenario 3. Het gebied achter de dijk was volgelopen en 3 slachtoffers moesten zo snel mogelijk worden geëvacueerd uit het ondergelopen gebied. Maar hoe kom je daar met de boot....? Juist, de boot moest de dijk over worden getild, en dat kan alleen maar met goed teamwork!
Bij het laatste scenario was de organiserende brigade heel creatief geweest. Om de deelnemers het leerdoel "samenwerken onder tijdsdruk" zo realistisch mogelijk te laten ervaren werd een situatie nagebootst waarbij het waterpeil in razend tempo steeg en het huis steeds verder onder water kwam te staan. Het huis, hangend aan een hijskraan, zakte steeds verder in het water, en de bewoners moesten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. In werkelijkheid blijkt dat je als hulpverlener dan voor onvoorziene situaties kan komen te staan en je ook onder tijdsdruk goed moet samenwerken om alle slachtoffers te kunnen evacueren.
Ook aan de chauffeurs van de reddingseenheden was gedacht. Voor hen was er een speciaal behendigheidsparcours uitgezet om de vaardigheden van het besturen van een (brigade)auto en aanhanger te verbeteren. Om 19.30 uur keerden de laatste reddingseenheden huiswaart en konden zowel de organisatie als de deelnemers terugkijken op een goed verlopen en leerzame oefening!