Nieuwjaarsduik 2019: VEILIG !!

Bron: 
181230.10

Op 1 januari verwachten we als Reddingsbrigade dat weer vele duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met een frisse duik zullen beginnen tijdens een van de (Unox) Nieuwjaarsduiken in het land.

Vol enthousiasme wordt een duik genomen in het koude water, maar dat is niet altijd zonder gevaar.

Op deze pagina zeven tips van de Reddingsbrigade om veilig het nieuwe jaar in te duiken.

Vrijwilligers van de Almeerse Reddings Brigade letten bij de Nieuwjaarsduik Almere Haven (georganiseerd door Windsurfvereniging Almere Centraal) op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditioneel Nederlandse evenement. En als het nodig is wordt er eerste hulp verleend.

De Nieuwjaarsduik Almere Haven is vanaf het Surfstrand Haven het Gooimeer in => [locatie].

Nieuwjaarsduik Almere Haven

Veiligheid

Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen geeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips. Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

Zeven tips van de Reddingsbrigade om veilig het nieuwe jaar in te duiken

 1. Duik alleen waar toezicht is
  Wil je op 1 januari het koude water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.
 2. Kom op tijd en wees goed voorbereid
  Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.
 3. Doe een warming-up
  Zorg dat je goede warming-up doet voor de duik en houd zo lang mogelijk je kleren aan totdat de duik begint.
 4. Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt
  Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.
 5. Let goed op kinderen en verlies ze niet uit het oog 
  Voor volwassen kan de Nieuwjaarsduik al een hele uitdaging zijn, maar voor kinderen is het helemaal een hele gebeurtenis. Door de drukte kunnen kinderen over het hoofd worden gezien. Let daarom goed op je kinderen en zorg dat hun veiligheid en welzijn gewaarborgd is.
 6. Bescherm jezelf tegen de kou
  => Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
  => Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
  => Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.
 7. Warm goed op na de duik
  => Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam  te werken.
  => Draag tijdens het opdrogen een badjas.
  => Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.

 

Zie ook: