Natuurijs NIET meer veilig!!

Bron: 
190120.10

LET OP:

  • Voor zover het al veilig was, het natuurijs is dat nu ZEKER NIET MEER!!
  • Het is ook al weer bijna overal gesmolten, ga er NIET MEER OP!!

Praktijkoefening ijsredding 2019 GEANNULEERD

Voor zondagmiddag 27 februari 2019 hadden we een praktijkoefening in de planning. In verband met de dooi, die al zo ver was ingetreden dat er nauwelijks nog ijs ligt, is de praktijkoefening afgelast.


Praktijkoefening ijsredding 2018

Ook in 2018 was er een vorst- en ijsperiode. Op zondagmiddag 4 maart 2018 is - ondanks de toen al ingezette dooi - nog in de praktijk geoefend: redding en zelfredding vanuit een wak en/ of bijt. [foto's]


Het natuurijs op? Hoe het veilig kan...

Het lijkt er dan toch op dat er binnenkort wellicht op natuurijs geschaatst kan gaan worden. Voordat het zover is bereiden we als Almeerse Reddings Brigade onze (jeugd)leden daar goed op voor.

  1. Onze (jeugd)leden worden in het winterseizoen - en zeker met aanstaande vorstverwachtingen - tijdens de wekelijkse zwemavonden op donderdag- en vrijdagavond extra getraind op het gebied van hulpverlening bij ijsongevallen.
  2. Ook tijdens de theorielessen Lifesaving & Waterhulpverlening wordt aandacht besteed aan de winterse omstandigdheden en bijzondere reddingen zoals bij ijsongevallen.

Onder andere de volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Gevaarsherkenning en medische aspecten bij ijsongevallen
  • Zelfredding uit wak of bijt
  • Redding van drenkelingen: droge redding vanaf de kant, of natte redding door (aangelijnd) te water te gaan
  • Gebruik van hulp- en reddingsmiddelen
  • Nabehandeling:
    Belangrijk aandachtspunt bij ijsreddingen is de zogenaamde nabehandeling. Wanneer een slachtoffer op het droge gehaald is, is de hulpverlening nog niet afgelopen en afgehandeld! Het is noodzakelijk dat het slachtoffer én de redder onder behandeling worden gesteld van een ambulance of huisarts.

VEILIGHEIDSTIPS voor wie het ijs op gaat

Houdt altijd in gedachte dat geen enkel natuurijs volledig veilig is. Volg aanwijzingen van meteodiensten, schaats- en ijsverenigingen, overheid en hulpverleningsdiensten altijd op. Waarschuw bij ongelukken altijd en direct 112.

Kijk voor concrete veiligheidstips - als voorbereiding, voor op het ijs, en voor als je onverhoopt door het ijs zakt - op onze pagina "Veiligheid op het ijs" [link].

Actuele informatie over natuurijs

Kijk voor actuele informatie over natuurijs, welke (natuurijs)banen open zijn, waar op andere plekken op natuurijs geschaatst kan worden, tips voor het schaatsen, etc. op Schaatsen.nl - een uitgave van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond).


[2 mrt 18]

Oefening in beeld bij RTL Nieuws

Onze collega's van Reddingsbrigade Drachten waren met hun ijsoefening bij RTL Nieuws te zien.

RTL Nieuws: Zo trekt de reddingsbrigade iemand uit een wak | Reddingsbrigade Drachten